Welke soorten olifanten zijn er in de wereld?
Olifanten: De grootst levende landdieren
De olifant is een van de meest tot de verbeelding sprekende diersoorten ter wereld. En dat is ook niet zo vreemd, want dit enorme, machtige dier is het grootst levende landdier ter wereld. Een volwassen mannetjes olifant kan wel 6 ton wegen en bijna 4 meter hoog worden. Het is bovendien een dier dat bekend staat om zijn ijzersterke geheugen, ook dat is wat veel mensen aanspreekt. Daarom is het ook een grote wens van elke safariganger om olifanten te zien. In veel safariparken in Namibië kan dat.
De olifanten zoals wij die nu kennen zijn de laatst overgebleven soorten uit de familie van de slurfdieren, die al tientallen miljoenen jaren op aarde rondlopen. Ook de veel grotere mammoeten behoorden tot die familie. Hoeveel soorten olifanten zijn er in de wereld? En waar leven ze? Die vragen behandelen we in dit artikel.
Drie soorten olifanten
Tot heel kort geleden werden er twee soorten olifanten onderscheiden: De Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Uit recente DNA studies is echter gebleken dat de Afrikaanse olifant uit twee verschillende soorten olifanten bestaat. Dat zorgt ervoor dat er drie soorten olifanten in de wereld zijn. Sommige daarvan zijn weer onderverdeeld in subsoorten. Dit zijn de dire soorten olifanten die we kennen:
De Afrikaanse savanneolifant
De Afrikaanse savanneolifant is de grootste van de drie olifantensoorten. De savanneolifant onderscheidt zich door de zeer grote oren. Die gebruiken ze om overtollige warmte kwijt te raken. Bovendien zijn de voorpoten duidelijk langer dan de achterpoten. Bij de in Afrika levende olifanten hebben zowel mannetjes als vrouwtjes slagtanden. De slagtanden van een savanneolifant, die het hele leven blijven groeien, zijn gebogen. Dit in tegenstelling tot die van de bosolifant, die recht zijn.
Afrikaanse savanneolifanten komen vooral voor in gebieden met savannes met acaciabomen en met gras en kruiden begroeide vlaktes. Je vindt ze ook in bosgebieden waar een deel van het jaar een droge periode heerst. Het verspreidingsgebied van de savanneolifant is geheel Afrika ten zuiden van de Sahara, met de nadruk op oostelijk en zuidelijk Afrika, waaronder in Namibië’s Etosha National Park. Ook in de woestijnen van Botswana en Namibië komen olifanten voor.
Hoewel bedreigd, gaat het met de savanneolifant beter dan enkele tientallen jaren geleden.
Lees ook onze eerdere post over de Afrikaanse olifant
Goed nieuws! Sinds 2016 is er weer een stijgende lijn in het aantal olifanten in zuidelijk Afrika, waaronder Namibië.
Wil jij Afrikaanse olifanten in het wild zien? Ga op safari in Namibië!
Op safari in Namibië? Dit zijn onze aanbevelingen:
Privé safari's Namibië (geen self-drive)
14-Day Namibia, Chobe, and Victoria Falls Safari (Bestseller)
10-Day Namibia Big 5 Wildlife Safari Tour
10-Day Namibia Big Five Wildlife Safari Tour (Camping)
12-Day Classic Namibia Guided Safari
11-Day Zambezi Guided Group Namibia Safari
11-Day Budget Namibian Lodging and Tented Camp Safari
8-Day Unique Selection of Africa's Best Kept Secret (incl. exclusief "wild life sanctuary)
Groepsafari's Namibië
8-Day Budget Camping Guided Safari (Max. 8 personen per auto)
7 Day Namibian Highlights Lodge Safari
7-Day Classic Namibia Guided Safari (Max. 6 personen per auto)
5-Day Wildlife Etosha and Coast Guided Safari (Max. 6 personen per auto)
7-Day Wildlife and Cultural Exchange Tour in Namibia (Max. 10 personen per auto)
De Afrikaanse bosolifant
De Afrikaanse bosolifant leeft in de altijd vochtige en dichtbeboste regenwouden van Centraal en West-Afrika. Ze zijn kleiner dan de savanneolifant en hebben rechtere slagtanden die naar beneden wijzen en die ook bij deze soort het hele leven lang blijven groeien. Volgens het WNF is de Afrikaanse bosolifant ernstig bedreigd. Dit komt vooral door stroperij en verlies van leefgebied.
Aziatische olifanten
De Aziatische olifanten zijn de grootste landdieren van Azië. Ze zijn met “slechts” 3 meter hoogte en “maar” 5 ton gewicht een stukje kleiner en lichter dan hun Afrikaanse soortgenoten. Ook hebben ze kleinere oren. Ze zijn constant in beweging of af te koelen. Waar de Afrikaanse olifanten altijd grijs zijn, kunnen de Aziatische exemplaren verschillen tussen grijs en bruin. Een groot deel van de Aziatische mannelijke olifanten heeft geen slagtanden. Waarschijnlijk is dit het gevolg van intensieve jacht in het verleden, waarbij de olifanten met de grootste slagtanden als eerste werden geschoten en dus alleen de mannetjes met kleinere slagtanden hun genen konden doorgeven.
De Aziatische olifant leeft in India en Zuid-Oost Azie, in natte, moeilijk toegankelijke tropische bossen en graslanden waar veel verschillende soorten bomen en planten groeien. De Aziatische olifant valt uit een in 4 ondersoorten, die elk kleine afwijkingen van elkaar hebben. Dit zijn de Indische olifant, de Sri Lankaanse olifant (de grootste van de Aziatische olifanten), de Borneose olifant (de kleinste van de 4 soorten) en de Sumatraanse olifant, die ernstig bedreigd is in zijn voortbestaan.

Lees ook
Fotografeer het wild dat je ziet
